Valborg 2013

Jag och småfolket laddar för valborgsfirande...

Civiltillstånd: Ikväll är jag mor, dotter, syster och svägerska
Allmäntillstånd: Halvkraxig med rethosta
Status: Trött men både nöjd och glad. Delkursavslutning i skolan vilket innebar att jag fick framföra min text om interkulturellt ledarskap.
Middag: Grekiskt på kolgrillen.
Eld: Med tillhörande sång och fyrverkeri i Sjödalsparken (om vädret tillåter).
Väder: Regn, blåst och hagel i en oförutsebar ordning.
Jubilar: Grattis Konungen

Genrep....

Nu är dansterminen slut, för vår del i alla fall, eftersom det snart stundar semester för småfolket....
Ikväll var det genrep inför den stora dansuppvisningen nästa vecka och jag, Jocke, Måns och några till fick komma in och kolla. Med andra ord premiärvisning för särskilt inbjudna ;-)
Och hjälp va duktiga de va, de hade verkligen avancerat ett snäpp sen förra terminen. Å cred till dansfröken som kämpat med dessa 15 busungar, och ändå ser det ut som att hon tycker att det här är lika kul som ungarna.

Ibland vill man bara vara sex år igen....
Fast å andra sidan var jag ju alltid väldigt rädd när jag va en liten unge, så jag hade nog inte vågat stå på den där scenen.

En helg i april....

Söndagkväll igen.... Är det inte söndagkväll ovanligt ofta? Helgen bara rusar förbi mej och hux flux så sitter jag här och funderar över vad jag har fått gjort de här sista dagarna.
 
Jag har...
- kollat på let´s dance och förundrats över hur duktiga alla medverkande är. Själv håller jag en extra yumme för Markoolio, hoppas att han vinner hela skiten.
- planerat lite för det stora femårskalaset, kolla av önskelistan och skrivit mentala inbjudningar. Vill verkligen ha lite framförhållning den här gången.
- varit på ryggmassage och fått en riktig genomkörare. Massören Pernilla påstod att hon hittade russin i bröstkorgen och hon lärde mej att allt har en fram och en baksida.
- haft middagsgäster och bjudit på lax med romsås och JULÖL. Man blir så glad när middagsgästerna inte är knussliga md drickat.
- bläddrat sjuttiofem gånger i  Maxims cirkusprogram tillsammans med Måns och Melina, och fått föreställningen recensead lika många gånger. De har helt klart upplevt något häftigt som de kommer ta med sig i livet. Tack mormor och morfar.
- druckit kaffe i solen på baksidan, i loungesoffan samtidigt som jag hyttade med näven åt fyra ungar som gungade alldeles för högt på vår kompisgunga på altanen. Inser att alla ungar i gränden har blivit ett år äldre sen förra sommaren.
- läst alldeles för få sidor i den aptråkiga boken Negern på Narcissus. Hoppas att jag ändå kan bidra med något på litteraturseminariet på tisdag.
- sett Tussilago, Maskrosor, Blåsippor, Vitsippor och några andra små gula blommor ute i naturen.
- sett stora högar med snö på Källbrinks IP.
- hängt tvätt utomhus för första gången i år, sol och vind gör susen.
- påbörjade en powerwalk som efter tio steg kom att bli en slow walk runt vistaberg. Jag är pigg men insåg ganska snabbt att jag inte är redo för snabba rörelser än.
- sålt barnkläder på Tradera. Efter en snabbrensning i Månsans garderob fick jag ihop 750:-
- köpt barnkläder på Tradera. "Mamma snälla, lägg ett bud..." säger Måns. Klart jag gör det.
- drömt om nya utemöbler och bollat idéer och planerat med Jocke. Å om man bara postkods-Maggan kunde dyka upp nån dag, eller om den där Triss-prenumerationen kunde ge lite större utdelning nån gång.
- frusit häcken av mej på Källbrink medan Måns va med på fotbollsskola.
- svettats som en gris i badhuset medan Måns va på simmskola.
- mutat ungarna med godis om de lovade att göra sitt bästa på simningen idag. Hur kan jag veta egentligen, jag fick ju inte va med och se, fast godis fick de förstås.
- ätit en jättegod wok med kyckling, nudlar, jordnötter och grönsaker som Jocke svängde ihop lite snabbt. Ica asia is the shit, eller kan det varit vispgrädden?
- bråkat på ungarna för att de klättrat i en nymålad klätterställning. Tror ni att de fick målarfärg på sig? Tror ni att jag tvättade upp kläderna med vanisch på en gång? Tror ni att färgen gick bort?
 
Jocke kraxar som en kråka, småfolket snorar och jag börjar känna av halsen...
Redo för en ny vecka.... :-/

Ensam

Fredagsmys i all min enkelhet. De tre andra i familjen däckade 21.47.....
Suck :-(

Mat med vänner...

Fredag, å sista dagen på sjukskrivningen. Med andra ord så var det dags att hoppa ur joggingbyxorna och lägga i en högre växel. Jag tog inte bara på mej jeans idag, jag fönade till och med håret och la en lätt vardagsmakeup. Måste erkänna att jag på en gång kände mej mycket piggare.

Sen blev jag upphämtad och utbjuden på en snabb lunch med två vänner. Efter en hel vecka hemma var det riktigt härligt att komma ut och se folk igen.
Jag är redo...

Tre fräscha -77:or

Pratade med en tjejkompis i telefon idag, och vi konstaterade att vi blivit äldre. Våra kroppar är inte tiptop längre, det är knarriga knän, gråa hår, celluliter, läsglasögon, slappt skinn, tåriga ögon, ja jag behöver kanske inte göra listan längre.
Men det är konstigt det där. Vi lärde känna varandra 1999 och sen dess har vi båda blivit 14 år äldre, helt galet. För vi är ju fortfarande lika unga i själen, något måste va fel....

Men så insåg jag att det inte bara är jag som blir äldre, som tur är åldras min älskade sambo också.
Upptäckte precis att han är årsbarn med både Henrik Dorsin och pappa Åberg.
-77:orna är en fräsch årgång va?
Eller va säger ni?

Sommar i gränden

Man får va nöjd med det lilla...,

Vilar upp mej och njuter av lite skönlitteratur. Antagligen hade njutningen varit ännu större om jag förstod mer "båtspråk" eller om jag va född för hundrasexton år sen när boken skrevs...
Hursomhelst är fet skönt att slippa vetenskapliga analyser och empiriska undersökningar :-)

Rånad igen....

Jag är helt matt. Vet inte vem jag är mest trött på, mej själv eller CSN.
Har inte lånat en krona under hela min studietid, ändå har jag blivit återbetalnings skyldig. Hur är detta möjligt?
Jo, varje månad har jag fått ett liiiitet studiebidrag från CSN och nu när de har granskat min inkomst från 2011 har det visst sig att jag har tjänat för mycket.
Jag har med andra ord uppgett en för låg inkomst när jag tackade JA till bidrag, och därför ska jag betala tillbaka 9000:- senast sista maj. Lovely ❤
Jag blir så trött på mej själv, varför är jag inte lite mer noggrann när det gäller så här viktiga grejer? Nu är jag säker på att jag kommer bli återbetalningsskyldig för år 2012 också...
Men alltså CSN, varför dröjer ni så länge med era kontroller? Känns som att 2011 borde va borta och förbi för länge sen. Ut och jaga alla som jobbar svart och håvar in bidrag istället...
Jag blir så matt, vilka tråkiga pengar... Ska jag ta dem från "renoverabadrumskontot" eller "fickpengartillthailansresankontot"?

Ryvvo

Många olika stavningar har jag sett, men det här tog nog priset. Hade det inte stått Måns på brevet hade jag tagit för givet att det va feladresserat.
Sen har de mage att skriva:
"Nedan hittar du ditt medlemskort med namn och medlemsnummer. Visst är det fint?"
Eh... Nej inte ett dugg...
Hade varit kul om fler än första och sista bokstaven i namnet blivit rätt liksom.
Heja BR... :-/

Dagens uppdrag

Nu måste jag ta mej i kragen, jag känner mej som en riktig sunkråtta. Dagens uppdrag får bli att ta en dusch, tvätta håret och ta på mej rena kläder...
Så det så...

Justin Bieber

Idag har jag fått bevis på att jag inte är ung och het längre, jag hänger inte med...
TV och tidningar svämmar över med reportage om Justin Bieber. Nyhetssändningarna handlar om unga människor som köar hur länge som helst utanför Globen för att få de bästa platserna och den kalabalik som uppstod utanför hans hotell. Jag fattar ingenting, vem är den här grabben egentligen?
Eftersom jag varit hemma idag har jag haft ovanligt mycket tid att fördriva. Så vad gör jag inte då för att lära mej mer och känna mej yngre? Jo, jag har googlat, läst på och spotifyat. Efter att ha lyssnat igenom hans största hits kan jag konstatera att alla hans sockersöta kärlekssånger låter likadant och att jag tröttnar på JB innan jag ens har lärt känna honom.
Jag antar att alla miljarders tonårsflickor som trånar efter honom är övertygade om att det är precis just henne han sjunger om...
Sorry, I'm not a belieber :-/

En upplevelse rikare.....

Jag tänkte att jag skulle skriva några rader om gårdagen. Jag inser att jag inte pratat med som många om att jag skulle opereras, för direkt efter att jag hade publicerat förra inlägget fick jag massor av sms från folk som undrade vad som stod på. Självklart är jag tacksam för att jag har så många gulliga människor runtomkring mej som bryr sig, men det var verkligen inte meningen att oroa någon. Jag mår prima :-)
 
Anledningen till operationen är att jag har svag bindväv och muskulatur i bäckenbotten, vilket leder till att jag bl.a. har svårt att tömma blåsan. Jag har inte känt av det så mycket själv, mer än att jag kanske går på toa oftare än andra. Men jag använder alltså bara en liten del av blåsan för den har "halkat snett" eftersom inte bindväven orkar hålla den på plats. Det här en trolig anledning till att jag lätt får urinvägsinfektion, bakterier som ligger och gottar sig..... ;-)
En till fördel med operationen är att jag troligtvis kommer slippa framfall och inkontinens när jag blir äldre, och det låter ju bra tycker jag.
 
Mitt första barn  föddes för sex år sen med instrumentförlossning (sugklocka) efter 21 timmars värkarbete. Som om det inte vore nog så låg hon "på tvären" när hon drogs ut (man kan nog säga att hon fortsatt att ha den ställningen sen dess) vilket ledde till en hel del syslöjd för barnmorskan efteråt. Min kropp var långt ifrån återhämtad när jag sex månader senare var gravid igen, och detta är troligtvis anledningen till att jag har så svag muskulatur idag. Jag har fortsätt att gå på rehab-träning och kontroller på HS sen dess, men bäckenet blir inte starkare. I vintras blev jag remitterad vidare till en specialist i Skärholmen och sen gick allt jättesnabbt.
Specialisten som jag träffade ville gärna operera mig med en ny teknik som finns där man går in och lägger "grejerna" på plats och sen stärker upp med någon form av duk där bindväven är skadad. Operationen i sig är inte särskilt komplicerad, men den är inte så vanlig och det är få läkare som gör den. Därför hamnade jag på ett operationsbord på Södertälje sjukhus.
 
 
Tack och lov hade jag min snälla och tålmodiga Jocke med mig, för det skulle visa sig att den här dagen blev längre än vad jag hade räknat med...
 
8.00 blev jag inskriven på avdelningen och fick en sängplats på salen som jag delade med tre andra kvinnor.
 
11.00 kom läkaren upp på salen och informerar om att materialet som han behövde till operationen inte fanns på plats. Jag blev erbjuden 1500 kr för att åka hem och återkomma någon annan dag "men vem vet när?".
Självklart vägrade jag...
 
11.30 kom läkaren igen och sa att han skickat efter materielet med akuttransport från HS, och att han därmed skulle kunna genomföra operationen under eftermiddagen.
 
13.00 rullades jag upp på op-avdelningen.... Jag hade inte full narkos, men slumrade och va i stort sett borta. Minns inget annat än att någon jobbig typ ideligen ruskade mitt huvud och frågade "är du vaken....?"
 
14.00 kom jag ner till salen och Jocke igen, och påbörjade det stora drickandet. Snart fick jag en kopp te och ett par mackor också. Vet ni hur gott det smakar efter 21 timmars fasta?
Jag kan verkligen inte begripa hur jag frivilligt utsatte mig för att fasta för ett par veckor sen.
 
Hur god kan en torr fralla bli efter 21 timmars fasta? Jättegod :-)
 
Här skulle jag kunna skriva något om hur det känns att vara så kissnödig så man tror att blåsan ska spricka när man endast har 35 ml urin i den.
Eller så skulle jag kunna skriva nått om de stackars sköterskorna som jag ringde efter hela tiden, de va nämligen tvungna att komma och mäta urinmängden med ultraljud innan och efter varje toabesök.
Eller så skulle jag kunna skriva om vilken frustration det va att varje gång jag försökte gå på toa och inte lyckas få fram en droppe trots att jag nu hade 675 ml i blåsan.
Eller så skulle jag kunna skriva om den rädsla som jag kände över att bli tappad och tvingas börja om med hela drickprocessen igen.
 
Klockan 18.30 lyckades jag till slut kissa lite, jag var överlycklig som ett barn på julafton över det. Sköterskan blev lika nöjd hon och strax efter blev jag utskriven och fick åka hem. Hem till småfolket som inte hade en aning om var deras föräldrar hade varit under dagen. De hade tillbringat eftermiddagen och kvällen hos Aldéns, så dom gick det ingen nöd på precis. De va så nöjda och glada, och jag är så glad över att ha så fina vänner som ställer upp när det krisar. Tusen tusen tack.....
 
Dags att plocka bort diverse utsmyckning och skickas hem....

I väntan på kniven...

Jag är instalerad på Södertälje sjukhus, dagvårdsavdelningen. Delar sal med tre andra tjejer och deras sällskap, roar mig med att tjuvlyssna på deras samtal lite. Genom att lyssna på dem gör jag mitt bästa för att kategorisera och sortera in dem i stereotypa fack. Fy fy...
Har fastat i 16 timmar nu och är jättehungrig, hur kunde jag utsätta mej själv för detta frivilligt för ett par veckor sen...? Galet...
Och så är jag uttråkad. Jocke är med mej och han roar mej väl så gott han kan i och för sig. Vi har packat med oss tidningar och lurar, vi får fördriva tiden med att läsa ochlyssna på podcasts. 
Hej å hå, senaste budet är att jag får rulla in på op kl. 10.35..... Tiden sniiiiglar sig fram.

Å julen varar över påska...

Fyra månader efter julafton så kan vi nog förklara julen besegrad. Nog för att den slaktade granen inte tagit sig längre än till garaget, men allt annat är nog väck nu. Ungarna blev superglada när jag dukade fram picknick åt dem ute i solen, och inte ett ord sa de om att jag bjöd på saffransbröd och pepparkakor. Den som spar den har liksom, men nu är det slut :-)
 
Nu återstår det bara att se hur länge påsken håller i. Påskriset står i blom så vackert och påskgodis har vi massor kvar av.... 
 
 

Det blir inte alltid som man tänkt sig.....

 
Det började med att vi skulle kolla på Ping-pongkingen på Tv igår kväll
Sen måste det ha hänt nått, jag vet inte riktigt vad
För jag vaknade halv åtta i morse
På soffan i vardagsrummet
Iklädd jeans, kofta och sjal runt halsen
I full make-upp och med linser i 
Redo att möta en nu dag
Undrar just om filmen var bra?
 
God morgon världen
Hoppas att solen skiner på er idag
 

Croodarna vs. Star Wars

Vilken solig och fin dag det verkar ha varit idag, riktigt vårväder, me like :-)
Själv har jag mest varit inomhus, vi passade på att gå på bio på Heron city. Jag trodde nog att det skulle vara ganska lugnt där idag, men icke. På Heron är det jämt full rulle oavsett väder, massor med familjer och ungar som yrar runt överallt. 
Vi såg Croodarna, en förhistorisk animerad äventyrskomedi där världens första familj ger sig ut på sin livs resa. Den hade fått toppresensioner och jag hade bara hört positivt om den innan, men när ska jag lära mej att jag inte gillar barnfilm? Fast barnen var nöjda och skrattade högt flera gånger. Själv tog jag små surfpauser imellanåt, läste ikapp några bloggar och så. Man får vara tacksam för dagens teknik som gör det möjligt att vara en så där lagom engagerad supermorsa ;-)
 
 
 
 
Å inte blev det bättre ikväll. Måns har tagit makten över TV'n och tvingat alla att se Star Wars episode III - mörkrets hämnd. En amerikansk science fiction-film, huva huva, jag kan inte tänka mej nått värre. Men han ska ha cred för att han orkar kolla på en hel långfilm med full koncentrion utan att begripa ett ord som sägs. Undra just hur länge jag skulle orka kolla på en otextad rysk film....
 
 
CROODARNA VS. STAR WARS 0-0

Hälsan själv...

Somnade tidigt med småfolket igår kväll. Mitt i let's dance....
Vaknade utvilad vid 7.30 imorse. Så är det att vara småbarnsförälder ;-)
Började dagen med havregrynsgröt med rivet äpple och kaffe. Sen tog jag en snabb promenad i vårsolen, en skön dusch och avslutade förmiddagen men en härlig massage hos Pernilla. Känner mej som hälsan själv :-)

Fredagsfusk

Idag, efter nästan tre veckor med bra och nyttig mat och nära på noll socker, fuskade jag lite.
Jag gräddade pannkakor till middag åt småfolket idag. De två pankisarna som var kvar när de ätit sig proppmätta åt jag upp själv. Tömde hjortronsyltburken och njöööööt.....
Det kunde varit värre, mycket värre :-)

Marinerad i motorolja

Det finns så många frågetecken

Hur kunde Corsan köra så långt utan olja?

Varför lämnar man en dunk med olja och gamalt oljigt papper inne i bilen?

Vad har dessa saker ens att göra inne i en bil?

Varför är vägarna så gropiga mellan Vista och Vistaberg?

Varför har jag alltid sån sablans otur


 
Dialog i bilen klockan 7.00 i morse:

Melina: Mamma nu ramlade väskan

Jag: Mmmm...

Melina: Mamma, din väska ramlade

Jag: Va? Vilken väska?

Melina: Din väska. Din nya väska. Din favoritväska....

Jag: Oj då....

Jag lyfter upp väskan på sätet igen och ser då vad som ligger på mattan under väska

Jag: NEEEEEEEJ........!!! SKIIIIT OCKSÅ........!!

 

Tandläkartorsdag

Jag har varit hos min tandläkare Anna idag. Hon är toppen på alla sätt och därför tycker jag att det är värt att åka till Farsta där hon jobbar. Men jag har liiite svårt att det ska behöva vara så dyrt varje gång vi träffas. Jag hade inga hål eller andra problem med tänderna idag, ändå vill hon ha 1085:- för dagens 20 minuters arbete, schysst timlön tänker jag. Sen fick jag en ny tid i juni hos hennes kollega tandhygienisten, och en förvarning om att det besöket kommer kosta ca 1500:-
Jag kanske ska vara glad att jag inte hade några hål, jag vågar inte ens tänka på vad kalaset hade gått på då....

Förra veckan va jag med modiga Månsan hos tandläkaren. Antagligen betalar vi vuxna överpris för att barn och ungdomar ska få gratis tandvård, vilket iofs känns helt ok. Måns gick ju t.o.m. plus på sitt besök, han gick därifrån med både ny tandborste, en beyblade och en fint klistermärke....

Anna ;-)

I väntrummet....

Modiga Månsan...

Det börjar dra ihop sig....

Liten har blivit stor. För nästan exakt fem år sen började Melina, min lilla ettårig, på förskolan. Hon har trivts som fisken i vattnet sen dag ett, en riktig "dagisunge"...
Ikväll har jag varit på hennes sista föräldramöte på förskolan, och jag inser plötsligt att en epok är på väg att ta slut. När jag ser tillbaka på den här förskoletiden kan jag bara konstatera att vi har haft sån tur. Mina barn går verkligen på en kanonbra förskola, med superengagerade pedagoger. Den här tiden har varit så värdefull, hon har fått de allra bästa förutsättningarna för att lyckas i livet. Varje dag har hon fått nya utmaningar, och hennes nyfikenhet och kreativa lust har uppmuntrats.

Om drygt två månader är det avslutning på förskolan och sen väntar ett långt och skönt sommarlov. I augusti börjar ett nytt äventyr, då tar skolan över. Vilken skola det blir återstår att se, nu är nämligen överklagan inskickad till kommunen....
Var tog de här fem åren vägen?
Jag känner mej inte helt bekväm med att bli skolmorsa. Tur att Månsan ska gå kvar ett år till på förskolan...

Drömresa...

Kan ni begripa att jag är på väg till Thailand?
Jag och min lilla familj ska spendera tre långa lata veckor tillsammans i paradiset. Sola, bada, läsa, äta god mat, slappa och bara ha det alldeles underbart.
Vi åker inte precis imorgon direkt, men det gäller tydligen att vara ute i god tid.
Och nu har vi något att se fram emot, nått att planera och drömma om.
Å vad jag längtar till vintern....
Lycklig :-)

Böneutrop...

Polisstyrelsen har beviljat islamistiska kulturföreningen i Botkyrka att sända böneutrop från minareten i Fittja två-fem minuter varje fredag vid lunchtid, i ett års tid. Hur kan det ha blivit så stor debatt kring detta? Det kan jag inte begripa.

Bo utmed E4:an där trafiken dånar 24 timmar om dygnet, inga problem. Böneutrop ett par minuter i veckan, katastrof...
Svenska kyrkans klockringning i tid och otid, en kär tradition och kultur. Böneutrop ett par minuter i veckan, fasansfullt...
ETT PAR MINUTER I VECKAN!
Lägg energi på nått vettigt istället för att uppröras över detta.

Mitt förslag är att du när du hör dessa böneutrop stannar upp, sluter dina ögon och låssas att du är på semester. För när vi är på solresa till Turkiet då anser vi ju att det är rätt häftigt med dessa böneutrop, eller hur?
Eller är det bara jag?
Kan inte låta bli att tänka på vad Måns sa när vi va i Turkiet i somras:
- Mamma, vem är den där kille som sjunger hela tiden, vad vill han?
Tack för mej!


För det regnar här i Stockholm idag (som Carola skulle ha sagt)...

Om det regnar och någon tar ens paraply, då är reaktionen hos sexåringen inte nådig.

Min reflektion: Hon är duktig på att skriva, verkar bara ha lite problem med det där med dubbelkonsonanter...


Molanders

Det spelar ingen roll....
• att regnet har öst ner idag
• att jag inte hunnit läsa mina texter den här veckan
• att tvättkorgen svämmar över
• att jag knepar och knåpar med en överklagan till grundskolenämnden
• att sexåringen har tonårsutbrott
• att hallen är grusig och skitig
• att håret ser bedrövligt ut
• att jag inte vann storkovan på Triss idag heller
• att bensinen är alldeles för dyr
• att ryggen och nacken värker
Eller eller eller....

Det enda som jag bryr mej om just nu är att jag snart ska få hänga me den här sköna, knäppa och härliga familjen från Alingsås en stund :-)

Ny vecka....

I min hjärna just nu....

Jag försöker samla alla tankar som snurrar just nu.....
 
Är våren här nu?
Orkar inte med mer snö och kyla nu. Har plockat bort alla vinterkläder och skottat bort all snö och is på framsidan. Jag funderar över hur naturen ska klara av att ta hand om allt smältvatten? Överallt finns stora vattenansamlingar och gräsytorna har förvandlats till gyttja. Och allt detta grus som ligger överallt. Vill plantera penséer men vågar inte...
 
Hur länge kan man ha kvar påskriset?
Varför ska hamn slänga ut påskriset när det är som vackrast? Nu är mitt ris fullt av små krusiga klargröna blad, jag tycker att det lever och är vackert. Till skillnad mot en julgran som vissnar så blir ju bara påskrivet finare och finare...
 
Hur kan två barn vara så olika?
Melina dyker in i alla aktiviteter med huvudet först, Måns står och trampar på stället.
Idag gladdes han åt att det va sista innebandyträningen, och ikväll vägrade han blöta sig på simskolan. Hon simmar som en fisk och har svårt att sitta still, han vill bara basta...
 
Är de här nya Loka-smakerna nått för mej?
Efter två veckor utan sötsaker börjar jag få abstinens. Jag har varit och köpt smaksatt bubbelvatten för att stilla mitt sug, kan det va nått för mej? Jag förväntar mej att choklad-Loka ska smaka kladdkaka.
Jag har frågat Jocke om han vill hetsäta smågodis med mej den 1:a maj när aprilutmaningen är över. Sura gröna kastanjer helst, och sen är jag intresserad av att smaka den här Marabou lakritschokladen som jag sett i butik. Jocke tittade bara tveksamt på mej, vad betyder det....?
 
Vad ska jag göra med alla pengar jag vunnit?
Jag blir ideligen kontaktad både via mail och sms angående vilket konto de ska sätta in pengarna på....

Mammans spännande lördagkväll....

Livet känns inte alltid så där hellyckat precis. Det spelar inte så där jättestor roll att det är lördagkväll direkt, när man sitter hemma själv och möglar. Småfolket har smitit iväg på sexårskalas hos Elin och Jocke är på personalfest på Bromma. Här hemma sitter jag och festar på en naturdietbar och en kopp kaffe. Det är verkligen inte kul att laga middag åt sig själv. Mitt sällskap för kvällen är Jon Ohlsson, roligare böcker har jag läst....
Det är inte alltid mitt liv är så där himla spännande. Hoppas att ni andra har en härligare lördagkväll....
 
Mammans snyggingar.....
 
Mammans middag.....
 
Mammans sällskap....

Ja det va den här dagen det...

Efter diverse läkarbesök åkte jag vidare till Salem med Annette och Noah. Vilken sightseeing det blev innan vi till slut hamnade rätt, hos Annika. Vi blev runtvisade på hennes arbetsplats som skiljde sig väldigt mycket ifrån min egen. Det är nyttigt att se, jämföra och reflektera. Tack snälla Annika för att du tog dej tid för oss...
Sen var det vidare iväg till jobbet för att avsluta den här arbetsveckan. Det är nästan lite läskigt va snabbt veckorna går. Jag erbjöd mej att gå ut i regnet en stund tillsammans med några barn. Det va härligt att kunna se hur regndropparna hjälpte isen att smälta och bilda stora djupa pölar på gården.
Fredagskvällen innebar tacobuffé och Let's dance me småfolket, Jocke och kusinerna.
Jag är trött och tror att jag avslutar den här dagen med en pod. Mitt nya beroende efter candy crusch (för ni har väl märkt att jag tvärtröttnade, jag kan verkligen gå från 100-0 på två sekunder) är att lyssna på långa djupa samtal om livet.... Vad månne de bli av mej...?
 
Här är Annikas tjusiga arbetsplats. Vacker Va?
 

Förbereder mej på smärta...

På plats i nästa väntrum, åtta personer före mej och jag inser att det här kommer ta tid....
Vad är grejen med "öppen mottagning" egentligen? Jag blir superstressad av att inte veta vilken tid jag ska få träffa doktorn. Jag behöver tider och struktur i mitt liv, det blir så tydligt nu.
Nått annat som stressar mej just nu är att jag precis insåg att jag har glömt att förbereda mej med de två värktabletterna som jag blev ordinerad att ta innan besöket. Bara att bita ihop med andra ord. Ibland känns det skönt att veta att jag överlevt två förlossningar, en storrengöring hos tandhygienist och X antal gallstensanfall. Detta kan knappast bli värre ;-)

Vandrar runt på stan med lite urin i handväskan....

God morgon härliga fredag!
Det känns lite varmare idag, undrar om det månne va plusgrader i natt?

Börjar dagen på vårdcentralen. Sitter i väntrummet med en burk urin i handväskan. Känns så där :-/ Kan inte sluta tänka på vad som skulle hända ifall burken började läcka. Hur jag skulle bli tvungen att sanera allt som finns där i... Läppglans, nycklar, handskar, viktiga papper och inte minst plånboken med alla sina miljarder kort.
Fast jag tar inga risker. Burken ligger i en återförslutningsbar plastpåse, och jag har tagit en väska av tyg idag.
Utfall att liksom ;-)

Det går inte snabbt här inte. Nr 15 nu, jag har 19. Är lite stressad, ska vidare sen. Jag har bokat alldeles för mycket saker idag på fm. Jag känner det i magen.... Andas andas!

Jag blir galen alltså

Alltså, jag blir galen....
Sånt här händer mej hela tiden
Är det bara jag....?
Exakt 10 dagar har jag ägt jackan
Använt den i fem
Öppet köp i fyra dagar till
Om den hade varit oanvänd alltså
Jag skiter ju inte guld precis
Jag är student
En galen sådan just nu 👿
Grrrr.....

Vad svarar man en vetgirig femåring?

Den här lilla sötkorven undrar....
"Mamma, fick du den där stora magen på en gång när du blev vuxen?"
"Vilken stora mage menar du?" Undrar jag nästan lite förnärmat. Jag känner mej ju så härligt smärt efter fastan.
"Den stora magen som jag och Melina låg i" förklarar han.
"Ja ha, nej nej.... Jag va vuxen många år innan jag hade nån bäbis i magen" säger jag
"Men mamma, var va vi då....?" Undrar han och ser väldigt förvirrad ut
"Eh... Eh... Jag vet inte...." Svarar jag lite osäkert.

För jag vet faktiskt inte vad jag ska svara. Visst kan jag bolla tillbaka frågan och fråga vad han tror, likt värsta superpedagogmotsan....
Men jag vet inte...
Ni som har större barn, vad svarar man en vetgirig femåring?


Kär...

Jag har lämnat tillbaka väskan som jag köpte häromveckan.

Jag ångrade mej, den kändes inte alls bra när jag provade den hemma.

Tråkig och plastig.

Expiditen i butiken visade mej den här tidlösa, stilsäkra, rejäla skinngodingen istället.
Gissa om jag föll, som en fura?
Gissa om jag är sugen?
"Köper du den här så har du en trotjänare resten av livet" menade expiditen.
"Å den kommer bara bli vackrare med åren" fortsatte hon.
Precis som jag själv då tänkte jag.
Vilket apsnyggt par vi skulle bli ;-)

Vårnytt....

Paljetter, chiffong och lite stickat...
Sonen va lite trögare i shoppingtarmen idag. Han kände att han behövde fundera lite, inga snabba beslut här inte. Jag fattar ingenting, stövlarna är ju assnygga...
Eller hur?

To do...

Vilken dag, jag har betat av värdens längsta "att göra"-lista... Stressigt och svettigt, men samtidigt är det sååå skönt att få saker och ting gjorda som hängt över en ett tag.
Känslan av att kunna bocka av och gå vidare är obetalbar....


Kaffe tack...

Första koppen kaffe på fem dagar
Smakar..... Inte ljuvligt som jag trodde
Men okej....

Jag överlevde...

Det är tisdag nu och jag tänker att jag borde skriva något om min fasta....
Vilken upplevelse, vilken berg- och dalbana, vilken utmaning.
Lördag, söndag och måndag har jag uteslutande levt på vatten, örtte, juice och buljong.

Lördag förmiddag mådde jag relativt bra, visst va jag lite hungrig men det var hanterbart. Jag va ute och promenerade och försökte sysselsätta sig så gott det gick, men på eftermiddagen trodde jag att jag skulle bli tokig. Huvudet bultade och jag frös och svettades om vartannat. Min hjärna kunde inte fokusera på nått annat än mat och diverse godsaker. Jag tänkte att om jag inte la band på mej så skulle värsta hetsätningssonariet spelas upp. Men jag höll ut..... Fast så fort ungarna knoppat in så gick jag och la mej själv också, somnade snabbt och sov som en stock hela natten.

På söndagsmorgonen kom Jocke hem och det kändes lite bättre att ha nån hemma som kunde peppa och hjälpa till med motivationen. Jag bestämde mej för att fortsätta fastan och försöka lägga fokus på annat än mat, undvek tex att sitta med när de andra åt för att slippa frestelser.
På eftermiddagen kom äntligen den stora vändningen som jag hade läst om. Helt magiskt kändes det.... Huvudvärken släppte och jag upptäckte att suget efter mat var borta. Såååå skönt....

Måndagen var en 12 timmar lång arbetsdag som löpte på helt smärtfritt. Jag kände mej lätt som en fjäder, positiv och glad. Och självklart kände jag mej oerhört stolt över att jag lyckades ta mej igenom hela fastan. Å det kändes som att jag lätt skulle kunna fortsätta att fasta några dagar till.

När jag vaknade imorse va det dags för upptrappning. Inga som helst hungerkänslor och osäker på vad magen skulle tåla tog jag en kopp te och åt en mosad banan till frulle. I skolan blev det lite soppa och mycket vatten till lunch, och nu har jag precis ätit mitt första "tuggmål" grönsaker och kyckling i sås.
Magen och jag mår fint, men när ska jag våga dricka kaffe igen....? Och jag inser ju att det kommer att ta ett tag innan jag kan få i mig en riktig måltid, magsäcken är pyttepytt och matlusten obefintlig.

Summa summarum.... Har man karaktär och tålamod tycker jag absolut att man ska prova att fasta någon gång. Känslan av att veta att man har rengjort och rensat kroppen på massa skit är skön. Jag känner mej pigg, fräsch och utvilad. :-)Fasta och frestad att festa

Det skulle vara intressant att veta hur många gånger per dag som genomsnittssvensken tänker på mat...

Jag fastar och genomgår med andra ord en psykisk tortyr just nu. Tre dagar ska jag fasta men mina muslimska vänner skrattar åt mej. De menar att det inte är en riktig fasta eftersom jag får dricka te, buljong och juicer samt obegränsat med vatten. Hallå, det räcker så....

Jag tänker på mat och gosaker hela tiden, det är helt sjukt. Jag vill laga trerätters och bjuda in vänner, jag vill baka, hacka, koka, grilla och framförallt ÄTA. Jag är inte det minsta hungrig, men suget efter nått att tugga på är enormt. Jag försöker att sysselsätta mej, har varit ute och promenerat, hämtat småfolket hos mamma och pappa, suttit i solen och lyssnat på podcasts, pratat i telefon. Inga problem alls just då, svackorna kommer där emellan när hjärnan slappnar av. Då kan jag inte tänka på nått annat än chips och dip, entrecote med bea eller obegränsat med smågodis.

Det jag sysslar med är visserligen en reningsprocess, men än mer är det någon slags kamp mellan mej och min hjärna. En psykiskt utmaning som det återstår att se om jag bemästrar eller inte. Just nu kan jag dock inte alls förstå syftet med fastan. Den utlovar kraft och energi, men jag känner mej bara trött och frussen :-(


Just nu i gränden, 22.5 plusgrader :-)

Älska mig!

Lördag förmiddag och huset är helt tyst, väldigt ovanligt. Jocke jobbar och barnen är hos mormor och morfar.
De har sovit där inatt eftersom Jocke och jag va på Maxim igår och såg Alex Schulmans föreställning "Älska mig!" En föreställning om självbekräftelsens baksida, som han uttrycker det själv.

Jag gillar Alex Schulman, verkligen inte allt han har gjort genom åren, men hans böcker, hans podcast, hans tankar, hans eftertänksamhet...
Föreställningen va väldigt bra, å vissa delar träffade mitt i prick. Jag tror att det är 70-talisternas föreställning, vi som levt både utan och med sociala medier. Yngre personer har inget annat att referera till, de tror att datorn och mobilen funnits jämt, och de flesta äldre personer har inte fallit lika djupt i träsket. Träsket som innebär en ständig uppkoppling, Facebook, bloggar, Instagram, Twitter, followers och likes.

Har ni möjlighet att gå och se den, gör det. Mycket rolig och stundtals mycket klok föreställning.....

Lurad....

Igår kom Melina till mej med en väldigt viktig fråga. hon undrade om jag ville vara hundvakt.
Hon heter Peggy och hon är en väldigt gammal hund... Som ni ser tar jag det på största möjliga allvar.
Konversation mellan mej och Melina innan jag tog mej an uppdraget:

- Hon får inte komma in i köket
- Nä, jag binder henne i hallen
- Jag blir galen om hon börjar skälla och leva rövare
- Nä, hon är så trött så hon kommer nog mest bara ligga och sova här
- Å jag tänker inte gå ut och rasta henne
- Nä, det behöver du inte. Jag blir inte borta länge
- Okej, då går det bra, lämna henne här du
- Tack mamma

Sen drog hon....
Å ett drygt dygn senare, gissa om hon har hämtat Peggy?
Skulle inte tro det va....?
Hon är inte mycket att lita på den här ungen alltså :-/

Barnsligt men vackert

Vi har satt upp lite ny konst på väggarna i vardagsrummet. Den är skapad av ännu okända konstnärer, men likväl är det den vackraste konst jag någonsin sett...

Goa gubbar

Årets första jordgubbar, visserligen från Spanien, men i alla fall...
Ibland är det sååå jobbigt att äta nyttigt ;-)

2:a april-skämt eller....?

Det är livat i gränden ikväll, och för en gångs skull är det inte ungarna som lever rövare? Nä, ikväll är det vi vuxna som är lite upprörda, eller topp tunnor galna rättare sagt.

Ser ni bilden nedanför min text?
Den är tagen från min entré och ger en vacker vy över gränden en härlig aprildag.
Ser ni den röda tegelbyggnaden i centrum av bilden?
Det är vistaskolan en stor F-9 skola.

Ni som hängt med lite vet vilken ångest det var för mej och Jocke att välja skola åt Melina. Hur vi vägde för- och nackdelar mot varandra. Hur vi värderade egenskaper som närhet och erfarenhet, längre resväg och nytt spännande koncept mot varandra. Valet föll till slut på det beprövade, och jag har aldrig tvekat en sekund på att hon inte skulle få placering på Vista som ligger hundra meter från vår port.

Men oj så man inte ska ta någonting förgivet.... Idag kom brevet från kommunen med "beslut om avslag i grundskola". I samma kuvert låg "beslut om skolplacering i grundskola" på en ny skola i Kästa som ska byggas X antal km bort. Egentligen vet jag inte vilket av papperna som upprörde mej mest.

Huddinge kommun menar att de tillämpar den relativa närhetsprincipen, och som jag förstått det betyder det inte ett skit. Allt är ju nämligen relativt :-/
Av grändens ca 12 07:or så har 8 barn fått samma placering, vilket i och för sig är en lättnad eftersom vi inte står ensamma i skiten.

Nya skolan som ännu inte har några egna lokaler kommer hyra in sig i paviljonger på Vistaskolans skolgård. När nya skolan står klar kommer ungarna från gränden att bussas till Kästa, samtidigt som kommunen ombesörjer transport för massvis med ungar som bor i Kästa men som går på Vistaskolan.

Låter det underligt?
Nej då, det är bara Huddinge kommun som har hittat en lösning som inte syftar på hållbar utveckling ur varken ett miljö- eller ekonomiskt perspektiv. Är det så här vi ska lära ungarna att kommunen fungerar?

Min unge kommer alltså vara inhyst i en paviljong där hon inte kommer att få delta på samma villkor som de andra barnen i skolan. Hon kommer vara där på undantag för att kommunen inte hade plats för henne någon annanstans. Hon kommer ha en annan ledning, annan ekonomi, annan pedagogik. Men ändå förväntas hon och de andra 800 eleverna samsas....

Hujedamej...


Vårtecken

Första april, och våren är här. Så som jag har längtat....
Strålande sol i gränden, vilken härlig dag det har varit. En perfekt avslutning på påskhelgen. Å vilken energi jag har haft, helt otroligt. Jocke har jobbat så jag har varit hemma själv med småfolket. Eller själv och själv, ena stunden är huset fullt av ungar, och nästa sekund står jag där solo. Det är precis som det ska vara tycker jag. Jag har läst in litteratur till nya kursen som startar imorgon. Ledarskap och grupprocesser, väldigt intressant men samtidigt tungt att ta sig igenom. Jag fick en välbehövlig paus när Måns behövde sällskap till en kompis, det blev en härlig promenad i solen. Easytone på fötterna, Alex & Sigges podcast i öronen, sol i sinnet och ett leende på läpparna. Åh va jag älskar våren....
Nu ikväll har jag "tvingat" Jocke att bära upp skridskor och dunjackor på vinden. Dessa kommer icke att behövas mer denna säsong nu när våren officiellt är här :-)

Såg förresten några vårtecken på promenaden. Det som göms i tö, kommer fram i tö brukar man säga.... det låg verkligen hundbajs precis överallt. Så äckligt, vad är det med er hundägare egentligen? Varför plockar ni inte upp efter ers hundar? SKITkonstigt tycker jag rent ut sagt.....

Aprilutmaning

April kommer bli en enda lång utmaning för mej och Jocke. Vi har nämligen bestämt oss för att enbart äta bra mat hela månaden. Med andra ord: inget godis, inga snacks, inget fikabröd, ingen glass.... Ja ni fattar. Tanken är även att maten ska vara så ren och nyttig som möjligt, utan en massa tillsatser.
30 dagar låter kanske som en baggis, men det kan jag lova er att det inte kommer bli för de här två sockerknarkarna. Från och med i morse är det nolltolerans mot skräp, och på lördag tar vi det ett steg längre. Då är det nämligen dags att börja fasta!
Jag vet inte än om Jocke är med på tåget, för honom kan den här vidriga sockerabstinensen kanske vara nog... :-/
Hur som helst så har jag redan varit nere på vår lokala hälsokostbutik och inhandlat ett kit med allt som behövs för en tredagarsfasta. Nu ska alla gamla slaggprodukter och skit rensas ut, de som provat säger att det är väldigt skönt för kroppen. Själv är jag mest orolig för mitt psyke... Men nu har jag varnat er ;-)

Hej å hå, det måste gå! Jag undrar kust om april kommer bli en vääääldigt lång månad, men visst måste jag väl klara att ta kommandot över min hjärna va....?
Om ni undrar så har jag inte vägt mej, och jag kommer inte göra det heller. Men förhoppningsvis kommer väl jeansen sitta lite skönare vid valborgsmässoelden.
Se så håll tummarna för mej nu, och glöm inte bort att peppa mej (och Jocke förstås) som tusan.....