2:a april-skämt eller....?

Det är livat i gränden ikväll, och för en gångs skull är det inte ungarna som lever rövare? Nä, ikväll är det vi vuxna som är lite upprörda, eller topp tunnor galna rättare sagt.

Ser ni bilden nedanför min text?
Den är tagen från min entré och ger en vacker vy över gränden en härlig aprildag.
Ser ni den röda tegelbyggnaden i centrum av bilden?
Det är vistaskolan en stor F-9 skola.

Ni som hängt med lite vet vilken ångest det var för mej och Jocke att välja skola åt Melina. Hur vi vägde för- och nackdelar mot varandra. Hur vi värderade egenskaper som närhet och erfarenhet, längre resväg och nytt spännande koncept mot varandra. Valet föll till slut på det beprövade, och jag har aldrig tvekat en sekund på att hon inte skulle få placering på Vista som ligger hundra meter från vår port.

Men oj så man inte ska ta någonting förgivet.... Idag kom brevet från kommunen med "beslut om avslag i grundskola". I samma kuvert låg "beslut om skolplacering i grundskola" på en ny skola i Kästa som ska byggas X antal km bort. Egentligen vet jag inte vilket av papperna som upprörde mej mest.

Huddinge kommun menar att de tillämpar den relativa närhetsprincipen, och som jag förstått det betyder det inte ett skit. Allt är ju nämligen relativt :-/
Av grändens ca 12 07:or så har 8 barn fått samma placering, vilket i och för sig är en lättnad eftersom vi inte står ensamma i skiten.

Nya skolan som ännu inte har några egna lokaler kommer hyra in sig i paviljonger på Vistaskolans skolgård. När nya skolan står klar kommer ungarna från gränden att bussas till Kästa, samtidigt som kommunen ombesörjer transport för massvis med ungar som bor i Kästa men som går på Vistaskolan.

Låter det underligt?
Nej då, det är bara Huddinge kommun som har hittat en lösning som inte syftar på hållbar utveckling ur varken ett miljö- eller ekonomiskt perspektiv. Är det så här vi ska lära ungarna att kommunen fungerar?

Min unge kommer alltså vara inhyst i en paviljong där hon inte kommer att få delta på samma villkor som de andra barnen i skolan. Hon kommer vara där på undantag för att kommunen inte hade plats för henne någon annanstans. Hon kommer ha en annan ledning, annan ekonomi, annan pedagogik. Men ändå förväntas hon och de andra 800 eleverna samsas....

Hujedamej...


Kommentera inlägget här :