Zumba.....

Idag har jag testat Zumba för första gången. I beskrivningen för passet står det: "Danspass inspirerat av latinska rytmer som salsa, cumbia, merengue och samba. Träna kondition, balans och kordination samtidigt som du har riktigt roligt." Men den beskrivningen läste jag inte förens efteråt......

Det är spännande det där att prova nya saker. Man lär sig en massa. Inte nödvändigtvis det som man tror att man ska lära sig, men man lär sig en massa om sig själv.
Idag har jag lärt mej:
1. Jag förstår inte spanska särskillt bra
2. Min underkropp och min överkropp sitter ihop, och vill inte arbeta mot varandra
3. Min vänstra sida, är min svaga-sega-osmidiga sida
4. Jag är en pedagog av rang (jämfört med danslärarinnan iaf)
5. Jag passar mycket bra för träningsformer då jag slipper tänka, typ styrketräning. Hjärtat & Hjärnan fungerar inte samtidigt....

Efter dagens pass så är jag inte jättesugen på att gå tillbaka, men jag kanske borde. Dels för att det är lättare andra gången man kommer då man känner igen en del steg, men kanske också för att jag inte ska ge upp för minsta motgång. Fast jag är fortfarande tveksam om det verkligen är Zumba som jag dansat idag. Jag vill hävda att det va en salsaklass jag va på....

Kalasdags....

Sitter och försöker planera kalas, lilla fröken blir ju snart 4 år. I år är det första gången som hon ska ha "riktigt" kalas, dvs bjuda kompisar från förskolan, utan föräldrar typ.

När hon fyllde 1 år hade vi i och för sig tre kalas, vilket borde kompensera att vi missade både två- och treårskalasen.


Ettåring, chockad av all uppmärksamhet


Christoffer, Malte, Melina, Lovisa, Nora och Annie


Filippa, Saga, Melina, William och Maxemilian

När hon fyllde två år hade hela familjen varit sjuk av och till i fyra månader. Det va hemskt, och jag kommer aldrig glömma vinter 08/09. Som tur va var jag föräldraledig me Månsa så jag behövde inte vabba fyra månader.


Febriga familjen äter blodpudding på tvåårsdagen

När hon fyllde tre hade jag precis bytt jobb och höll på att skola in 16 ettåringar. Jag va både mentalt och fysikt slut, när sen vinterkräksjukan spred sig i vår familj, och bland alla vi känner, rann det där me kompiskalas ut i sanden.

 
Förväntansfull treåring


Men i år är det alltså dags, och jag tycker att jag är ute i god tid. Det är två veckor kvar till fyraårsdagen, det måste väl räcka? Fast det är mycket att ta ställning till och mycket att tänka på.

* När ska hon ha kalaset?
* Vilken tid på dagen är det bäst att ha kalas?
* Hur många timmar är lagom?
* Hur många ska hon bjuda?
* Vilka ska hon bjuda?
* Ska hon ha kalaset här hemma eller på lokal?
* Vad ska hon bjuda på?
* Vad ska barnen göra på kalaset?

Oj oj oj.... Det är inte lätt när man är nybörjare. Hon har ju hunnit vara på en del kalas, och man märker att alla gör lite olika. Det finns alltså ingen kalas-praxis.... Hur ska man göra egentligen?


Badrum....

Kom just på att jag glömt att visa er resultatet av höstens stora renoveringsprojekt
Vi är mycket nöjda
Barnen tycker att det mest sensasionella är att vi har gästhandduk
Eller egentligen att gästhandduken har fått en egen krok
Mysigt va....?

Härliga lördag.....

Men ååå va det är härligt me helg. Man är så avslappnad och utvilad.... Eller inte?
Lördagkväll och klockan är 22.30. Jag är så trött så att jag skulle kunna somna stående, ändå sitter jag uppe. Jag sitter och väntar på att tumlaren ska bli klar, jag passar på att blogga lite medan jag väntar.
Tvätta en lördagkväll tänker ni, är hon inte klok. Jo, jag är väldigt klok, men jag hade liksom inget val.
Igår kväll åkte jag och barnen hem till mina föräldrar. Jocke skulle ha sina kompisar över på middag, så vi lämnade hemmet, och idag jobbar han dygn.
Kvällen flöt på bra, barnen va nöjda och glada och vid niotiden sov dom i sina sängar. Jag satt uppe me mamma och pappa och kollade lite på TV och snackade, och kom isäng vid halv ett.

Sex timmar senare börjar min dag. Halv sju vaknar Måns och vill gå upp. Hur kommer det sig att harn som går och lägger sig senare på kvällen, vaknar tidigare morgonen efter? Den ekvationen går inte ihop, men det verkar va en oskriven lag. Jag är såååå trött, han får krypa ner hos mej och vi myser en stund till, tills Melina vaknar. Då är de helt plötsligt två mot en, och jag har inget att säga till om. Barnen får sin vilja igenom och jag slår på Tv´n, och tvingas tillbringa min morgon me Bolibompagänget och två småkottar som småretas me varandra hela tiden. Små tjuvnyp under täcket och en kall fot i sidan....

Planen för dagen va utevistelse på landet. Vi ska samåka alla fem i min bil som jag lämpligt nog har kört fast i en isgrop kvällen innan. Och bilen står verkligen där den stå, den är fast, däcken spinner. Morfar får gå hem och hämta en spade att skotta fram hjulen me, när han sen får snurr på hjulen applåderar vi och hurrar. Äntligen på väg. Och återigen vinner de små, vi tvingas lyssna på barnmusik hela resan. Att föra en konversation är helt omöjligt, volymen är på top.

Väl ute på landet skedde två spännande saker. Först hittade vi en mus i råttfällan. Den va stelfrusen och ganska fin, nästan söt, och väldigt död. Båda barnen blev väldigt farcinerade av att den va död. Varför dog den? Ja va svarar man. Den va nog väldigt gammal och sjuk.... Sen slängde morfar iväg den döda, stelfrusna ganska söta musen, genom luften, och den landade 15 meter bort i skogen. De va en fladdermus som flög, konstaterade Måns....
Sen va det dags att skotta taket. Jag och morfar klättrade upp på stegen och gjorde dagens träningspass. Tänk att snö kan vara så tungt. Det är ju barar en fjäderlätt snöflinga som seglar ner och lägger sig på taket tillsammans med de andra snöflingorna. När taket va färdigskottat kom barnen upp också. Melina va en riktig hejare på att klättra på stege, både upp och ner, och hon fräste åt oss när vi erbjöd henne lite hjälp.
Efteråt fick vi fika, varm choklad och smörgås inne i stugan. Mysigt, men det va svårt för de små att sitta still som vanligt. Det slutade självklart att Melina fick hela sin mugg me choklad över sig, soffan och golvet.

På vägen hem slapp vi barnmusiken, barnen somnade nästan på en gång. Jag släppte av mamma och pappa, sen körde jag hemåt me mina sömntutor. När jag skulle gå från pakeringen och hem me två sovande barn och packning, va jag tvungen att ta till mutor för att de skulle gå själva. Om ni går själva så ska ni få lördagsgodis när vi kommer hem, hör jag mej själv säga. Tycka vad man vill om det, men det funkade. Dom gick själva, och sen satt dom stilla och tysta säker 30 minuter i soffan och kollade på TV och åt godis. Jag slänger in en hög me chokladfläckiga käder i tvättmaskinen....

Det är en jättebra att idé att ge godis till barn precis vid middagstid om man vill att dom ska mista att aptit på mat. De va liksom ingen idé att ens försöka erbjuda någon middag. Vi tog soppa och smörgås senare på kvällen. Snacka om att jag kände mej snuvad på mitt lördagsmys, inget godis och ingen god middag. Fast jag hade kanske varit nöjd om jag hade fått sitta still och dricka min soppa....
Det börjar med att Melina tror att hon ska fisa, men råkar bajsa ner sig totalt. Ursäkta, men då började liksom det obligatoriska middagskaoset. Duscha och klä om ett nerbajsat barn är ju precis va man vill göra när man sitter me soppmuggen i handen, glöm inte bort att jag har lillebror i släptåg också genom varje moment.
Ljummen soppa funkar också när man är hungrig, men barnen har väldigt svårt att återfå fokus efter den här händelsen. Melina skojpruttar och låssas bajsa på sig igen, och lillebror skrattar. Han skrattar och skrattar, han skrattar så han kiknar, han skrattar så att han...... kissar på sig. Det är bara inte sant, jo det är sant. Lilebror skrattar så han kissar på sig. Fem minuter efter att jag duschat färdigt första barnet, står jag åter igen och duschar barn.
Kall soppa är inte gott, inte ens när man är hungrig.... Jag går går och lägger i en hög me bajs- och kisskläder i tvättmaskinen.

Jag sätter mej i soffan och bestämmer mej för att kolla på TV en stund, barnen får göra nästan precis vad som helst, bara dom låter mej vara ifred. Jag är såååå trött, men barnen vill inte gå och sova. Jag förstår dom i och för sig, dom sov ju middag vid fyratiden. Jag kollar på "Stjärnorna på slottet" och barnen öppnar en affär under tiden. De möbllerar om och skaffar varor. Jag ser hur de hämtar kläder och skor i garderoben, väskor, bestik och mängder me andra saker. Jag kollar på på TV och orkar inte ens reflektera över om det är en lek eller om det bara är ett sätt att skapa ännu mer oreda och kaos här hemma.
Klockan nio tar jag återigen tillbaka makten över mitt liv, jag bestämmer, nu ska småfolket sova. Jag bryr mej inte om något annat än att få liiiite tid i tysthet. Upp, borsta tänderna och natti natti.... Melina vill absolut höra en bok, men nu är det jag som bestämmer. Nej nej nej.... Ingen bok. Om du inte läser för mej så kommer jag slå dej hela tiden, och nypas och sparka dej, hotar hon. Jag argumenterar inte utan släcker bara lampan, lägger mej brevid och försöker att inte somna. Efter typ tio minuter sover båda barnen, och jag kan återvända ner. Det är då jag ser det verkliga kaoset. Det är verkligen saker överallt, vilken affär, vilket brett sortiment. Jag skulle kunna låta allt vara och benhårt låta dom städa imorgon, men jag väljer att ställa mej på alla fyra, krypa runt, trixa, fixa och ställa tillbaka allt på sina rätta ställen.....

Sen känner jag mej som Alfons pappa, så trött så att jag bara skulle kunna somna mitt på vardagsrumsgolvet. Nu ska jag verkligen gå å sova. Skit i det där me egen tid, böcker som ska läsas, fimler som ska ses, jag orkar inte, vill bara sova.
Det är då jag inser att tumlaren fortfarande går, och här sitter jag nu.... Och väntar....

Billy? Ja tack & God natt!!

Jag är väldigt väldigt trött.... Nu kanske ni tror att det beror på att jag är nattuggla och inte kommer isäng på kvällarna, men nej nej nej. Igår låg jag nerbäddag i sängen 21.50, det är inte sent. På me Karlavagnen, slölyssna lite och slumra in inom en kvart. Det va min plan, men kroppen och hjärnan va inte synkade. Jag låg där och försökte lyssna på folk som ringde in och sa sitt om "jantelagen" men kom hela tiden på att min hjärna tänkte på nått helt annat. Jag försökte samordna mitt liv på kvällskvisten. Boka vikarier, göra nytt schema, beställa litteratur, vem ska hämta på förskolan, storhandling, middagslista... O vad det gick bra att somna ;-)
Men till slut måste jag ju ändå ha somnat, för jag vaknade nämligen vid tolvtiden av att tvååringen skrek och hade växtvärk. Hämta in honom till vår säng, massera, massera, massera..... Men dån ropar treåringen som vaknat av allt skrik och gråt, hon måste abslout också sova hos oss. Oj, det blev liiiite trångt. Fyra personer som ska försöka sova i en 160 cm bred säng. Man skulle alltså kunnat få 40 cm var och sova på, om de inte vore så att småfolket envisades med att sova på tvären. Jag och Jocke har legat och balanserat på varsin kant, vaknat och somnat om vartannat. Behöver jag säga att det kändes tungt att gå upp klockan sex i morse.....?
Får att få ordning på detta behöver jag en ny bokhylla. Jag vet att det låter konstigt, men bristen på sömn hänger ihop me bristen på bokhylla. Jag ska förklara.
Bredvid Måns säng står vår gästsäng, 120 cm skön bred säng. Tanken är att man ska kunna sova där när Måns behöver, utan att man stör någon annan i familjen. Problemet är bara att nu fungerar gästsängen som en bokhylla, den är full me böcker, pärmar och annat bråte, inte en chans att man kan sova där. Detta måste vi ta tag i omgående, vi kan inte hålla på och störa varandra på nätterna, då går vi under.

Ok, en vit Billy-hylla = Perfekt nattsömn...... Hur svårt kan det va?

Ett historiskt ögonblick....

Lördagen den 8 januari 2011
Idag tog Måns sina första stapplande skär i livet
Detta skedde på utomhusbanan vid Vistaskolan
Han va nöjd och glad och tyckte att det va roligt
Det blev en positiv upplevelse, och det va stor glädje för framförallt pappan
Första steget till NHL är taget
Troligtvis blir det fostran i Huddinge Hockey, och senare svenskt spel i Modo några säsonger
Sen bär det av över atlanten, till svensklaget Detroit säger pappan

Mamman hade tänkt sig något annat
Handboll, Innebandy eller Tennis kanske?
En idrott som man utövan inomhus i värmen
En idrott som kräver lätt utrustning som han själv kan ta med på bussen
Hockey kräver dyr och tung utrusning som inte en tioåring kan släpa själv på bussen
Dessutom måste utrustningen ligga på tork och stinka någonstans mellan träningarna
Sen är jag också övertygad om att man får dålig hy när man svettas massor, och har så mycket skydd och kläder på
Huden kan inte kan andas ordentligt, välkommen Acne

Men okej, om pojken blir lycklig av att åka skridskor kan han absolut få göra det ibland
Fast jag önskar ändå att han väljer att spela i Florida Panthers
Jag kan tänka mej att sluta jobba om 20 år och följa med honom "over there"
Finnas till hands, stötta, hjälpa....
Och ligga på en solsäng me en paraplydrink i handen

December, ett sammandrag......


December 2010 Ett sammandrag


Hur mycket snö som helst
Massor av tillfällen av pulkaåkning och snögubbebyggen
Den sötaste snögubben bor trots allt i Viksjö
Chokladkalender
Godis varje dag
Ett bra medel för att få med sig barnen hem från förskolan
Lussebullebak
Smör, socker, mandelmassa, russin
Hur gott som helst


Lussefirande för farmor & farfar med kusinerna
Tripp Trapp Trull....
Luciafirande på förskolan
Sååå fina barn


Allergifri fjolårsgran :-)
Lilla Julafton på Blomstergränd
Melina dagen till ära klädd i bakochframvänd sommarklänning och pippistrumpor


Julafton i Viksjö
Alla barn är samlade med tomten
Melina dagen till ära klädd i jeanssnickisklänning, ärvd i minst tre led


Tomtebloss på nyår
Melina får assistans från Södertörns brandförsvar


Melina dagen till ära klädd i nyinköpt sidenklänning och glitterstrumpbyxor


Sötaste Måns-Loven


God Jul
&
Gott Nytt År

Önskar
Familjen Wahlstedt-Rudbo