Det här med FN är inte lätt...

Vi sitter i bilen på väg till simskolan i Vårby när lillebror plötsligt hojtar till från baksätet
- Imorgon är det FN-dagen och då ska vi gå till gympasalen och sjunga med alla klasser
- Ja ha, va kul..... Vet du vad det är för särskilt med FN och FN-dagen då? Undrar jag
Han funderar en stund men sen kommer han på:
- Jo, då får man gå till kyrkogården och tänder ljus och så för dom som har dött
- Ja du tänker på Alla helgons dag, då är det många som tänder ljus på kyrkogården det har du rätt i. Men det är nästa helg, kommer du ihåg vad FN är?
Han fortsätter att fundera en stund men snart skiner han upp igen:
- Ja just det, man klär ut sig till läskiga saker för att skrämma iväg onda andar som spökar
- Mmm.... Nu tänker du på Halloween, det är också nått som firas nästa helg. Men minns du varför ni ska gå till matsalen och sjunga tillsammans just imorgon när det är FN-dagen....?
Han funderar och blir tyst en lång stund, men storasyster bryter tystnaden till slut:
- Jo i FN-huset träffas man från många länder och bestämmer hur man kan göra fred i världen. För alla är unika och lika mycket värda.
- Precis, det är en stor organisation som jobbar för mänskliga rättigheter. Att alla människor ska ha tak över huvudet, att alla ska få äta sig mätta och att barnen ska få gå i skolan tex, förklarar jag.
- Ja, jag har sett på lilla aktuellt att en familj måste fly till Turkiet fast de inte ville och jag tycker så synd om det minsta barnet för hon förstod nog inte att de skulle fly, hon trodde nog att de bara skulle på semester, precis som vi när vi åkte till Turkiet. Fast hon förstod inte att de inte kunde åka hem igen och hon hade liksom bara packat en nalle och en kudde. Och en annan flicka skulle gifta sig med en gammal man fast hon bara var 12 år och så skulle hon föda ett barn fast hon bara var ett barn, och det är jättefarligt för då kan man ju verkligen dö....

Hon fortsätter att berätta om alla tänkbara hemskheter som hon lyckats snappa upp här och där. Det bara väller ur henne och jag blir helt stum av förvåning, tänk vad mycket som hon hört och så många tankar hon måste ha. Lillebror lyssnar storögt och säger sen:
- Just det, det va därför vi skulle gå till matsalen och sjunga imorgon....Kommentera inlägget här :