Genusspaning

Säga vad man vill om Gladiatorerna, men det är kul att TV4 visar ett program med tuffa starka tjejer på bästa sändningstid på fredagkvällar. Att de sedan bekräftar den traditionella starka tuffa mannen på samma gång får vi i och för sig på köpet... Men min kloka fina Melina har börjat ifrågasätta genusperspektivet i TV-programmet. Hon undrar varför tjejerna bara får tävla mot tjejer "då kan man ju tro att tjejer och killar inte kan leka tillsammans". Precis så är det, de är dessa signaler som barnen snappar upp, sånt de får förhålla sig till i vardagen sen. Å så undrar hon "varför måste två killar bära in Athena?" Och ja, vad svarar man på det?
Jo du förstår Melina, samhället vill cementera könsrollerna och detta är ett sätt att visa att kvinnor är beroende av männen i alla situationer. Det spelar liksom ingen roll hur stark en tjej är eller hur stora muskler hon har, männen måste ändå hjälpa henne... Det har med att de inte vill sätta könsmaktordningen i samhället i obalans.

Eller så säger man "jag vet inte" och fortsätter att blunda inför sanningen...

Och i nästa andetag säger hon "nu behöver vi inte sitta varannan kille varannan tjej på samlingen i förskolan längre...." Jag andas ut och gläds åt att 50-talet fått tillbaka sin syn på hur vi sorterar och kategoriserar barnen utifrån kön i verksamheten.

Tack och hej för nu...

Kommentera inlägget här :